-4.7 C
Skopje
18.1.2021 - 20:35

Ознака: иселување

Заев: Влезот во ЕУ ќе го намали иселувањето на граѓаните

Исполнувањето на европските и евроатлантските аспирации на Северна Македонија ќе го намали иселувањето на граѓаните, истакна премиерот Заев на панел сесија на Самитот „Македонија...

Македонија станува старски дом

ПОРАЗИТЕЛНИ ДЕМОГРАФСКИ ДВИЖЕЊА Македонија ќе има драстично помалку население. Од 1994 до 2019 година, кога и официјално се случи негативен природен прираст, секоја година опаѓа...

Меѓуградскиот превоз вози по удолница

Според официјалните податоци, само минатата година со меѓуградскиот автобуски превоз биле превезени два милиони патници помалку во споредба со 2018 година. На што се...

Македонија станува дом за стари лица

Потребно е да се преземат итни, директни и конкретни мерки, зашто очигледно е дека сето она што се преземаше со години како популациска стратегија...

Пендаровски: Сите претходни и сите сегашни политичари носат вина за масовното...

Сите претходни и сите сегашни политичари и функционери носат вина за масовната миграција на младите. Проблемот со иселувањето на младите е актуелен со години...

Иселувањето на младите нѐ остави без работа

И покрај кинескиот увоз на евтини обувки, сепак кичевските чевлари главниот проблем за драстичниот пад на работата го лоцираат во иселувањето на жителите на...

Се намали невработеноста или заминаа работоспособните?

Експертите укажуваат дека е многу проблематично да се процени колкава е реалната стапка на невработеност, особено ако се земат предвид структурата, образованието и вештините...

Може ли да функционира држава без човечки ресурси

Главна движечка сила во секое општество се човечките ресурси. Без луѓе, практично, се доведуваат во прашање и постоењето и опстанокот на која било држава....

Од Балканот во ЕУ минатата година се иселиле над 200.000 луѓе

Од Западен Балкан во земјите од ЕУ само минатата година се доселиле 228.000 луѓе, покажуваат податоците на „Евростат“. Од Србија во земјите на ЕУ отишле...

Расте бројот на македонски бракови во странство

Ако се направи анализа на бројот на склучени бракови на македонски државјани надвор од Македонија изминативе неколку години, се покажува дека само во последните...