5.6 C
Skopje
19.10.2021 - 7:20

Ознака: интереси

Усвоена резолуцијата за заштита на националните интереси

Официјалното име на усвоениот документ е Резолуција за утврдување на македонските државни позиции во контекст на блокадите на европските интеграции. Овој документ, изгласан вчера...

Балканот меѓу турското влијание и европските интереси

Најавата за преземање заедничка дипломатска кампања за признавање на Косово е обид на турскиот претседател да им се приближи на Брисел и на САД,...

Многу камшици, а малку моркови за остварување на интересите на големите

Различни аспекти и толкувања на последната одлука на претседателот на САД за Балканот Со инструментот за проширување на санкциите, Вашингтон ја практикува својата добропозната стратегија...

Актуелноста на националните интереси

Во мојот напис од 18 февруари потенцирав дека според хиерархијата на националните интереси, сѐ уште останува идентитетот на еден народ на врвот од тие...

Балканот повторно во фокусот на глобалните интереси

Новата криза во односите на Москва со Западот има бранувачки ефект во многу соседни земји каде што се судираат руските и западните интереси Најновата криза...

Заев: Постојат шанси за успех со заштита на сите наши интереси

Премиерот Зоран Заев верува дека постои решение за евроинтеграциите по бугарското вето, до кое би стигнале без конфликти и со заштита на нашите интереси. На...

Поврзувањето на Белград со Приштина во сенка на глобалните интереси

Спроведувањето на договорот, според балканските експерти, може да има сериозни геополитички последици, ослабување на зависноста на Србија од рускиот гас и поврзување на Белград...

Агенција за филм: Министерството за култура утврди дека нема конфликт на...

Инспекцискиот надзор на Министерството за култура што постапуваше по пријавите од страна на Милчо Манчевски, за наводен конфликт на интереси во Агенцијата за филм,...

Еден од најсветлите датуми во македонската историја

„Единаесетти октомври 1941 е пресвртен момент во историјата на македонскиот народ. Востанието израсна врз вековното ослободително национално движење на македонскиот народ, врз искуствата на...