Ознака: интервју

Јазик без етимолошки речник е како народ без историја

Етимолошкиот речник на еден јазик е од есенцијално значење од повеќе причини - претставува одраз на културата на еден народ, ги претставува историските околности...

Етимолошки речник е нишката што недостига

Лингвистот Марко Сној, редовен член на Словенечката академија на науките и уметностите и редовен професор на Универзитетот во Љубљана, укажува на еден важен момент...

Маричиќ за РАИ: По 17 години чекање мораме да го заокружиме...

Вицепремиерот за европски прашања Бојан Маричиќ во интервју за италијанскиот сервис РАИ, говореше за предизвиците со кои се соочи земјата во текот на седумнаесет...

Интервју на Томислав Османли во белградски „Данас“

Под насловот „Воспитувањето по предметот ‘Човечност’ станува неопходно“, угледниот белградски весник „Данас“ во неделниот прилог на две страници објави интервју со нашиот писател Томислав...

Во „Ре-медика“ изведена операција каква што досега не била направена во...

Ја изведовме операцијата со минимално инвазивен метод, операција преку дупчиња, т.е. направивме лапароскопска радикална цистектомија, лимфаденектомија, изолирање на тенкоцревната вијуга за деривација на урината...

Нема назад! Борбата за правда е единствениот пат за сите Македонци!

Отстапувањето од македонската кауза за современите Македонци може како последица да биде геноцид и егзодус, чувството на апатриди во сопствената држава - со еден...

Петков: Имаме 15 години да ги решиме прашањата со Македонија

Во интервју за бугарското радио „Дарик“, бугарскиот премиер Кирил Петков вели дека приближувањето на Македонија кон ЕУ не започнува со членство, туку со долг...

ЕУ треба да го разјасни прашањето за европската перспектива на регионот

Официјалната посета на министерот за надворешни работи на Црна Гора, Ѓорѓе Радуловиќ, на Македонија, која требаше да се случи на 28 јануари 2022 година,...

Нашата попустливост ѝ ги отвори апетитите на Бугарија, вели Христијан Мицкоски

Македонија и ние како Македонци немаме простор за било какво откажување. Ова е новосоздаден спор за време на оваа власт, а токму попусливоста, но...

Маричиќ: Проблемот со Бугарија може да се реши низ дијалог

Министерот за правда Бојан Маричиќ во интервју за угледниот словенечки весник „Дело“ истакна на важноста проширувањето на Европската Унија да се одвива по претходно...