Ознака: интелектуалци

Непристојна колумна

Повремено се случува да ѕирнеме преку „плотот“, кај соседите, па да се воодушевиме како интелектуалците таму без влакна на јазикот им се обраќале на...

Има ли Македонија некаква елита?

Има ли Македонија некаква елита? За да се одговори на ова прашање, најнапред треба да се објасни што значи зборот - ЕЛИТА. Што е елита?...

Интелектуалци концептуалисти

Целиот концепт има премногу противречности, а сите знаеме дека противречноста многу тешко може да се одбрани и оправда. Затоа концепционерите свесно одбегнуваат јавно да...

Идентитетот не смее да биде основа за политички диктат

Отворено писмо од група македонски интелектуалци Шеест и двајца македонски интелектуалци испратија отворено писмо во врска со актуелните политички и општествени случувања во односите со...

Повик за кооперативност за актуелните проблеми

Македонски и бугарски интелектуалци со заедничко обраќање до двете држави Македонски и бугарски научници упатија заедничко писмо до премиерите на Северна Македонија и Бугарија, Зоран...

Македонски интелектуалци упатија отворено писмо до ЕУ за ставовите на Бугарија

Група македонски интелектуалци упатија отворено писмо до Европската Унија (ЕУ), како реакција на Декларацијата на бугарското собрание. Писмото е објавено интегрално во продолжение. Ние, група...

Колку е силен гласот на интелектуалците

Во изминативе три децении се појавувале иницијативи и отворени писма на интелектуалци, и од Грција, и од Бугарија, и од Македонија, кои укажувале на...

До групата интелектуалци од Република Грција

Драги пријатели интелектуалци од Грција, Од мое име и од името на здружението „Унија за култура на Власите од Македонија“ ви честитам на прекрасниот...

Пирамидална одговорност за еден геноцид

Во моментов кога ќе излезе колумнава, огромни се шансите Република Македонија да биде горчливо минато. Корумпираното велепредавничко мнозинство во парламентот ќе нè укине како постоење....

Црна Гора забрани влез на српски интелектуалци

Црногорската полициска дирекција донесе одлука со која на српски интелектуалци, меѓу кои е и писателот Матија Беќковиќ, им се забранува да влезат во државата. -Преминувањето...