4.8 C
Skopje
19.1.2022 - 13:03

Ознака: Институции

Оган и пламен – врелиот „институционален“ феномен

Амбиентот во кој живееме, кој во голем дел и самите го креираме, создава причини за да ни се случуваат „несреќи“. Неодговорното работење, мрзливоста, немарноста...

Правична и процентуална застапеност на лицата со посебни потреби во...

Ние, Македонците, отсекогаш сме имале позитивен и афирмативен пристап кон маргинализираните групи во нашето општество. Ваквиот однос можеби се должи на нашата нововековна и...

Признаваме ли на отворена сцена недостиг од способност, знаење и умешност?

Во Македонија стана навика да се бараат услуги од странски истражители во сите поголеми случаи од големо значење и интерес за државата, почнувајќи од...

Нема погрешен шалтер, но сепак има шетање од еден до друг

Државната администрација и административните услуги за граѓаните како повод Паролата „нема погрешен шалтер“ во практиката многу често не важи, бидејќи има примери кога граѓаните се...

Делта-варијантата може уште летово да го врати карантинот низ Европа

СЗО, но и преостанатите анализи на други меѓународни здравствени институции предупредуваат дека високата вирулентност на делта-сојот би можела да предизвика несакани последици кај големиот...

Заев: Владата успеа да ги доближи институциите до граѓаните

Основната цел на Отвореното владино партнерство, а и на оваа Влада се конкретни заложби за промовирање на транспарентност, поддршка на граѓанското учество, борба против...

Николовски: Заврши времето кога имаше еден судија

Заврши времето кога во државата имаше еден судија, еден обвинител, еден адвокат, еден извршител, кога целата моќ беше на едно место, сега секоја институција...

Два пропуста што може да се надминат со „тренинг“

УШТЕ ЕДНО НАВРАЌАЊЕ НА ПРАВНИТЕ ЕКСПЕРТИ НА СЛУЧАЈОТ „МИЈАЛКОВ“ Пропустите и слабостите во функционирањето на правниот систем во случајот „Мијалков“ уште еднаш излегоа на виделина....

За функционалните институции и за државништвото

Упадот на стотиците приврзаници на Доналд Трамп во зградата на Конгресот и убиството на четирите лица покажуваат дека не е сѐ толку сјајно во...

Почнуваат подготовките за прием и чување на вакцините против ковид-19

На предлог на Министерството за здравство, Владата ја разгледа и усвои Информацијата за вакцинацијата против ковид-19 и ги задолжи Министерството за внатрешни работи, Агенцијата...