7.8 C
Skopje
20.10.2021 - 3:15

Ознака: иновации

Царовска: Младите се интересираат за развој на бизнис-идеи и иновации

Младите сакаат предизвици. Сакаат да стекнуваат знаења, особено од областа на претприемаштвото и потоа да ги искористат паметно за создавање креативни бизнис-идеи и идеи...

Иновации во време на пандемија

Коронавирусот претставува закана во обем што не е забележан откако т.н. шпански грип уби повеќе од 50 милиони луѓе во 1918-1919 година. За да...

Млада енергија преку проекти ќе ја движи економијата

Јован Деспотовски, директор на Фондот за иновации и технолошки развој Поддршка за млади и новоформирани компании, поддршка за технологија што треба да помогне во намалување...

Економскиот раст мора да се темели на продуктивност, а продуктивноста на...

Мора да се надмине проблемот со ниското ниво на иновативност и креативност, кои не се ни еден отсто од она што се постигнува во...

Викторија Бежовска и Нино Ристески наградени за најиновативни еколошки идеи

Викторија Бежовска и Нино Ристески се македонските иноватори, кои во Патрас, Грција, и во Драч, Албанија, добија признание за најиновативни идеи во рамките на...

Велосипедската индустрија се развива со исто темпо како и таа за...

Произведени се тркачки велосипеди за рамни, ридски и етапи на хронометар, сѐ повеќе се употребуваат диск-сопирачки, а полека се пробиваат и тркалата без внатрешна...

Само со реформи во образованието ќе се зачува работната сила

Додека ММФ го истакнува технолошкиот развој како едно од решенијата за проблемот со намалувањето на работоспособното население, домашните експерти велат дека во овдешните услови...

Постои можност за проширување на повикот за комерцијализација на иновации

Интересот на компаниите за повикот за кофинансирани грантови за комерцијализација на иновации е голем и до вчера имало вкупно 811 регистрации и подигнувања на...

ФИТР го објави вториот повик во рамки на планот за економски...

Фондот за иновации и технолошки развој го објави вториот повик од Планот за економски раст на Владата (ПЕР), за кофинансирани грантови за комерцијализација на...

Македонија е стартап со потенцијал за воведување иновации

Практиките и солуциите претставени од гостите од Израел на самитот „Македонија 2025“ би можеле да бидат применети во Македонија, која тие ја споредија со...