Ознака: импичмент

Парламентот на Перу отвори постапка за импичмент против претседателот Мартин Вискара

Парламентот во Перу изгласа почеток на процедурата за импичмент против претседателот Мартин Вискара. За импичмент гласаа 65 пратеници, 36 беа протрив, а 24 воздражани. Вискара е...

Полковникот што сведочеше против Трамп доби отказ

Потполковникот Александар Виндман од американскиот Совет за национална безбедност, еден од клучните сведоци во истрагата за импичмент против претседателот Доналд Трамп доби отказ од...

Дали сме подготвени за новата верзија на Трамп?

Откако во Сенатот беше отфрлено обвинението против него, претседателот во иднина може да зачести со ризичното однесувањето што првенствено доведе и до процесот за...

Трамп ослободен од обвиненијата во процесот за отповикување

Вкупно 52 сенатори гласаа дека американскиот претседател Доналд Трамп не е виновен за злоупотреба на власта, додека 48 се согласија дека тој вршел притисок...

Искинат говор, одбиено ракување и ниту еден збор за импичментот

Говорот на американскиот претседател Доналд Трамп, за состојбата на нацијата беше засенет од инцидентот со претседателката на парламентот, Ненси Пелоси. Најпрво тој одби да се...

Одбраната „кралот Трамп“ е застрашувачка

Секој што ги почитува институциите и што го посветил животот на одбраната на уставот и на раздвојувањето на овластувањата, би требал да препознае колку...

Опасно е да биде сменет претседателот

Адвокатите на американскиот претседател Доналд Трамп почнаа да ја изнесуваат одбраната на судењето за импичмент во Сенатот, тврдејќи дека обидот на демократите да го...

Сенатори спијат и си играат на судењето за импичмент на Трамп

Американските сенатори се обвинети дека спијат, решаваат крстозбори, играат игри, вртат спинери и дека на други начини ги прекршуваат правила за време на судењето...

Како сенаторите го поминуваат времето во долгата постапка за отповикување на...

Американските медиуми обвинија одредени сенатори дека спијат, играат игри и кршат други правила за време на судењето на претседателот Доналд Трамп во Сенатот. Така, Џим...

Сенатот ги усвои правилата за импичментот на Трамп

Американскиот Сенат, по 13-часовна расправа, ги усвои правилата за водење на постапката за отповикување на претседателот Доналд Трамп, вклучувајќи го и одложувањето на дебатата...