31.5 C
Skopje
21.7.2019 - 15:34

Ознака: име

Македонци со „упатство за употреба“

По репортажата на Би-си-си, која некако задоцнето го „откри“ невидливото македонско малцинство во Грција, што всушност беше главна (иако премолчувана) причина за тридеценискиот спор...

Нимиц: Не ме ни исплатија

Во интересниот пресврт на судбината, под различни околности, договорот го потпишаа премиерите на Грција и на Македонија пред седум месеци, поточно на 17 јуни,...

Анализа на Катимерини

Општо е познато дека македонскиот спор е прашање од национален интерес за Грција. Но за какво прашање станува збор и која е улогата на...

Кој победи во спорот за името

Интересно е што во овој случај она што едната страна го смета за пораз, другата не го доживува како победа. Има тврдења за вин-вин...

Светот доцна ги виде Македонците во Грција

И покрај бурните реакции во Грција по репортажата на Би-би-си, со која на некој начин се актуализира прашањето за постоењето на македонското малцинство, експертската...

Кој е заинтересиран за Македонија?

Анализа на пребарувањата на „Гугл“ покажува дека интересот за „Македонија“ и за „Северна Македонија“ е зголемен во изминатата година во светот и тоа токму...

И на Грците не им е лесно да се навикнат на...

Повеќето грчки медиуми се обидуваат, со различна успешност, да се приспособат на новонастанатата реалност, и тоа не им оди лесно, пишува грчкиот весник што...

Како Балканот реши балкански проблем

Спорот за името Македонија се влечеше безмалку три децении, станувајќи еден од најдолготрајните спорови од овој вид во блиската историја. За неупатениот набљудувач, можеби...

Дали Филипини ќе тргнат по македонскиот пат?

Претседателот Родриго Дутерте ја актуелизира дебатата за промена на државното име на Филипини во Махарлика, со цел азиската држава да се ослободи од колонијалното...

Зошто кога сака, НАТО знае многу брзо да реагира?

„Емерџинг Јуроп“: Сега кога веќе се реши еден од најглупавите меѓународни спорови во изминатите неколку децении, Грција повеќе нема да става вето за членството...