9 C
Skopje
21.11.2018 - 9:29

Ознака: име

Зошто грчката опозиција е жестоко против договорот од Преспа?

Прво, воопшто не треба да биде спорно дека грчката опозиција жестоко го одбива договорот поради внатрешни политички интереси: доаѓаат избори и тие прават сѐ...

Дали македонската платформа е нов адут на ВМРО-ДПМНЕ

Паралелно со сите политички превирања изминативе неколку години додека траеше политичката криза, но и сега, по референдумот, додека во Собранието трае процесот за реализација...

На Грција не ѝ се брза со роковите

Грчкиот весник „Катимерини“ пишува дека бил постигнат некаков неформален договор меѓу македонската и грчката влада, Преспанскиот договор да не се ратификува во грчкото собрание...

А да го прашаме прво големиот брат?!

ДАЛИ ПОЛИТИЧКИТЕ КОНСУЛТАЦИИ И БАРАЊЕТО ОДОБРУВАЊЕ ЗА СЀ И СЕШТО ОДНАДВОР ГО ПОТКОПУВААТ НАШИОТ СУВЕРЕНИТЕТ Впечатокот е дека и досега сите македонски влади, од независноста,...

Преговорите за името – триумфализам на незнаењето и присилата (2)

А сега да влеземе во суштината на идентитетот, за кој се среќаваат многу различни ставови во нашата јавност: од оние на преговарачите дека тој...

Фотоизложба „Над спорот“

Денеска во „Јавна соба“ ќе се отвори изложба на фотоприказни за младинската соработка помеѓу Македонија и Грција. Оваа изложба има цел да прикаже како...

Амандманите на Уставот ги нема во Собранието

Рокот за доставување на предлог-амандманите е 15 дена од изгласувањето за пристапување кон уставни измени, што значи дека тие треба да се најдат на...

Политичкиот образ и спортскиот пораз

Грчката телевизија првобитната кратенка за Македонија - MКД на телевизискиот кајрон не само што по дваесетина минути ја замени со ФИР, туку во новоуфрлениот...

Преговорите за името – триумфализам на незнаењето и присилата

Изминативе стотина дена бевме бомбардирани со сериозно спротивставени погледи и оцени за вториот езерски договор за разликите околу нашето име. Голем број оценки што...

Политички преструктурирања во очекување на амандманите

Паралелно со активностите на Владата за подготвувањето на амандманите, опозициската ВМРО-ДПМНЕ најави дека има подготвено предлог-закон за амнестија за сите учесници во настаните на...