-1.6 C
Skopje
16.11.2018 - 4:51

Ознака: име

Македонија повторно ќе биде оставена сама на себе

Влијанието на меѓународниот фактор на домашен терен најчесто е изразено преку дејствувањето на дипломатските претставници, амбасадорите, секретарите во нивните ДКП задолжени за политика, економија,...

Драги сестри и браќа, Македонки и Македонци

(Отворено писмо до службените установи на власта, сите други политички и граѓански установи и здруженија, како и јавните гласила во Република Македонија и иселеништвото...

Името Македонија од античко време до денес

По пропаѓањето на античкиот свет и менувањето на политичката состојба како на Балканот така и во цела Европа, почнуваат процесите на етногенеза на современите...

За скрининг е доцна, потребно е лекување

Македонските власти и бирократите од Брисел деновиве ги усогласуваат календарите за почетокот на скринингот на македонското законодавство, што е прв и основен чекор пред...

Каменос: Ратификацијата на Договорот од Преспа со 180 пратеници, со референдум...

Грчкиот народ треба да одлучи за Договорот од Преспа, преку избори или референдум, во случај да не се ратификува со 180 пратеници во Парламентот,...

И јазикот заплеткан во небулози

Поранешниот дипломат Ристо Никовски во пообемен текст за „Нова Македонија“ се осврнува потемелно на договорот за надминување на разликата за името со Грција. Неговите...

Вие сте предавници

Вие, со изготвувањето и гласањето на договорот со Грција за наше преименување, господа, сте предавници и како такви ќе ве памети засекогаш македонскиот народ,...

Кој ќе го контролира небото над Македонија

Бугарија може да ја преземе воздушната контрола над земјава кога таа ќе влезе во НАТО, под услов Алијансата да ѝ ја довери оваа задача...

Меѓу ребра и меѓу редови

Да не ви ги измешав лончињата? Баш ми е гајле! Ви реков јас дека таму кај што царува Безумноста, веднаш ѝ се придружуваат Гротеската,...

Предадени вековните национални идеали

Поранешниот дипломат Ристо Никовски во пообемен текст за „Нова Македонија“ се осврнува потемелно на договорот за надминување на разликата за името со Грција. Неговите...