Ознака: име

Преспанската спогодба не е Библија (ниту Куран)

Легитимно е прашањето кој може и со каков закон да го оспори или забрани правото на поединец, општествена група, партија или слична легална македонска...

НАТО и јас/ние

Во 1991 година, Македонија беше практично држава без војска, за сега пред портите на НАТО да имаме обратна ситуација: војската нема држава, ами чува...

Шлаканица за Преспанскиот договор?

Менувањето на стратегијата за преговори за членство во ЕУ со подготвителна фаза, наместо датум за почеток на преговори, во македонската јавност беше протолкувано како...

Кој си поигрува со именки и придавки на штета на Македонија

„Комплицираноста“ на македонскиот идентитет толку ги збунува странците, што една меѓународна студиска програма доделува стипендии дури и за студенти од „поранешна југословенска република Северна...

Пет пати го сменивме името, но столбовите на СФРЈ останаа

Пограничните камења на македонската граница кон соседните земји (Бугарија, Грција и Албанија) се без државни ознаки на матичната земја што ја обележуваат, на нив...

Загрозен јазикот на македонските малцинства во соседството

Според Фридман, најдобар начин за зачувување на јазикот е кога тој активно се говори и се пренесува од генерација на генерација. Тој смета дека...

Дијалози за името – од збунетост до апсурдност

Во уставна Република Северна Македонија, барем засега, нема закон со кој се забранува употребата на терминот „Македонија“ и на придавките „македонски/македонско“. Такво нешто не...

Условите на Брисел растегливи како хармоника

Иако се сметаше дека спорот со Грција досега беше и најголема пречка на нашиот пат кон ЕУ, се покажа дека и не било така....

Со операцијата „Преспа“ е пресечен Гордиевиот јазол, се очекува залечување на...

Безмалку три децении односите меѓу Република Македонија (по ново РСМ) и Република Грција (РГ) беа оптоварени со еден ирационален и апсурден спор за името...

Документите со „северна“ треба да се третираат како окупациски!

По институционалната окупација на Македонија, со исфрлање на сѐ што е „македонско“ од главните 136 институции поврзани со македонскиот национален идентитет, македонските институции и...