Ознака: извори

Германија додели 2,4 милиони евра за премин кон обновливи извори

Грант во износ од 2,4 милиони евра ѝ додели Германија на Владата за реализација на енергетска транзиција од традиционалните кон обновливите извори на енергија....

Расте искористувањето на обновливите извори на енергија во земјава

Со инсталирањето системи за искористување на сончевата енергија, значително се намалува потрошувачката на електрична енергија, но придобивката или предноста од реализацијата на овие проекти,...

И РЕК „Битола“ се насочува кон обновливите извори на енергија

Работниот век на производството на електрична енергија од јаглен во РЕК „Битола“ се ближи кон својот крај, поради што мора уште отсега да се...

Расте производството на електрична енергија од обновливи извори

Триесет проценти од вкупната потрошувачка на електрична енергија во Европската Унија се добиени од обновливи извори. Во Македонија, во јули, обновливите извори учествуваат со...