32.9 C
Skopje
21.8.2019 - 17:45

Ознака: извоз

Бектеши: Убедени сме дека Косово во најкраток можен рок ќе ги...

До крајот на неделата Агенцијата за храна и ветеринарство на Косово треба да испрати извештај до македонската Агенцијата за храна и ветеринарство со анализа...

Извозот пораснал за 14, увозот за 11 отсто

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Северна Македонија, во периодот јануари - јуни 2019 година, изнесува 194.235.989 илјади денари и бележи пораст...

Најголеми нето-извозници и увозници во светот

Германија, Јапонија и Кина се земји во светот, кои извезуваат многу повеќе отколку што увезуваат (во монетарна смисла) и тие добиваат многу критики за...

Указот на Путин ги рашири портите за извоз на македонски производи...

Само во првите неколку месеци од оваа година е регистрирано дека македонската економија бележи зголемување на вкупниот извоз на пазарот во Русија речиси за...

Земјата на слободата извезува „молекули на слободата“

САД се ословуваат како земја на слободата, која исто така е составена од „молекули на слободата“ според соопштението од американското Министерство за енергетика, пренесува...

Само пет отсто од компаниите извезуваат

Најголем капацитет за освојување нови пазари или за интензивирање на постојниот извоз имаат компаниите од прехранбениот сектор, фармацевтската, хемиската, дрвната, металската, текстилната и индустријата...

„Алкалоид“ со раст на извозот од 23 отсто

„Алкалоид“ - Скопје оствари позитивни финансиски резултати во периодот јануари - март 2019 година, покажуваат неревидираниот единечен и неревидираниот консолидиран биланс на успех. Според единечниот...

Санкциите за нафтата ќе го принудат Иран да преземе драстична мерка?

Министерот за одбрана на Иран, Амир Хатами, пред новинарите на конференцијата за безбедност во Москва во вторникот изјави дека американскиот претседател Доналд Трамп и...

Извозот – спас за земјоделските производи

Главен проблем со кој се соочува македонското земјоделството е пласманот на земјоделските производи, односно на храната. Владата би требало да посвети посебно внимание на...

Пад на извозот и пораст на увозот во првите два месеца...

Вкупната вредност на извозот на стоки од Република Македонија, во периодот јануари – февруари годинава изнесува 1.075.052.000 долари и бележи пад од еден отсто...