Ознака: изборна

Фарсата „една изборна единица“

Со симулација на резултатите од локалните избори, ЛДП/ДОМ би добиле од еден до два пратеника, а во овој состав имаа четворица пратеници. Според симулација...

Има ли кочница за една изборна единица

Иницијативата за една изборна единица се пренесува во Собранието во неколку пратенички состави. Иако оваа иницијатива има декларативна поддршка и од страна на поголемите...

Кој (не) сака една изборна единица?

Деновиве се случуваат нови раздвижувања поврзани со оваа тема, токму на разговорите со новиот лидер на СДСМ, Димитар Ковачевски, а се поттикнати од страна...

Приштина влегува во нова изборна неизвесност

Одржувањето брзи предвремени избори ќе значи и ново одложување на дијалогот меѓу Белград и Приштина, а тоа ќе значи и нова политичка неизвесност не...

Изборна победа без мандат од граѓаните

Кампањата на ДУИ и наративот што го употребува во предизборните денови се опасни по повеќе точки. Не само поради потсмевањето и минирањето на демократијата...

Изборна деменција

Иако Ристе, кој е веќе навлезен во осмата деценија од животот, не е многу инфициран од политиката и, како што вели, освен во бога...

Дали е на повидок изборна апстиненција на дијаспората

За следните избори предизвик за државата нема да биде анимирањето на луѓето во странство, бидејќи, за жал, земјава не поседува инструментариум со кој може...

Македонија една изборна единица

Во врска со најавите за можни предвремени парламентарни избори, Демократскиот сојуз ја афирмира идејата за тоа Македонија да биде една изборна единица. Демократскиот сојуз смета...

Највалкана изборна кампања во САД досега

Бруталните напади против политичките противници, преполни со отворен расизам, шокираа поголем дел од американската јавност. Како што сѐ повеќе се приближуваше денот на гласањето,...