20.8 C
Skopje
15.6.2021 - 16:12

Ознака: иднина

Национално ребрендирање: иднина без минато

Мора да признаам дека оваа политичка вежба за национално ребрендирање отиде предалеку. Лидерот на најголемата опозициска партија во Македонија неодамна повика на предупредувачки протест...

Ќе се војува ли во иднина за вода?

Конфликтот за вода помеѓу Таџикистан и Киргистан може да биде предупредување за низа идни конфликти што може да се појават во врска со овој...

Во борбата за почиста иднина треба да бидеме активни сите

На некој начин свесно или несвесно сите придонесуваме за тоа модата да биде втор најголем загадувач. Затоа и најмалите промени од секој поединец се...

Сценарио слично како за борба против оружјата за масовно уништување

Во периодот додека светот сѐ уште се бори со ковид-19, веќе е време да почнеме да размислуваме и да се подготвуваме за следната пандемија....

Посветлата иднина започнува дома

„Нула отпад“ е термин што станува сè попопуларен во последните децении. Според утврдената дефиниција, тоа е збир на принципи што се фокусираат на спречување...

Хакерите се војниците на иднината

Нови концепции и доктрини за водење војни Неодамнешните сајбер-напади врз фармацевтските компании, кои ја создадоа вакцината против коронавирусот, покажаа како сè може да стане цел...

Каква иднина не сакаме

А додека на ниво на Обединетите нации, меѓу другото, се дебатира за тоа каква иднина сакаме, многумина ќе се согласат оти тука, во Македонија,...

Ѓукановиќ: Постојат два спротивставени става за иднината

Претседателот на Црна Гора, Мило Ѓукановиќ, вели дека секогаш постои причина за славје, но, додава дека тоа славење секогаш подразбира цивилизиран однос кон другите...

Балканските држави со различни погледи кон минатото и иднината

Тоа што за едни е помирување, за други е понижување Меѓу балканските народи има различни погледи на историјата. Како најкарактеристични се издвојуваат и недоразбирањата меѓу...

Сите ветуваат подобра иднина

Партиите во текот на вчерашниот ден ги продолжија изборните активности во рамките на кампањата за парламентарните избори закажани за 15 јули, со истата реторика...