-3.2 C
Skopje
23.1.2022 - 8:53

Ознака: идентитет

Македонското малцинство е еднакво на целиот наш национален идентитет

Негирањето на постоењето на Македонците како малцинство во Бугарија, всушност е негирање на постоењето на Македонците и во државата Македонија и притисок за признавање...

Милениумски сведоштва за опстојувањето на македонскиот идентитет и име

Во книгата „Македонци - милениумски сведоштва за идентитетското име“ се содржани над 1.000 нови документи, кои потекнуваат од различни извори во над 30 земји....

Напливи за ерозија на интегритетот, со калемење нов идентитет

Според комуниколозите, Владата треба да формира специјализирано тело што ќе реагира секогаш кога каде било во светот ќе се употребат зборовите „северномакедонци“ и „северномакедонски“,...

Без компромиси за идентитетот и јазикот

Француска лекција за Македонија На самиот почеток од своето претседавање со Европската Унија, Франција го отстрани знамето на ЕУ од пред Триумфалната капија, со образложение...

Уметничка парадигма за македонскиот културен идентитет

Кон монографијата „75 години ДЛУМ“, автор Кирил Пенушлиски, фотографии Александар Кондев, Игор Василев, Скопје: Друштво на ликовните уметници на Македонија, 2021 г. Седумдесет и пет...

За шарлатаните и нивниот однос кон македонскиот идентитет

Во време кога македонскиот идентитет којзнае по кој пат е жестоко негиран од соседите, кои „ред се редат мале“, нашиве „врвни зналци“ на историјата...

Ќулавкова: Конески ја испрати пораката да го чуваме јазикот

На настанот по повод 100 години од раѓањето на Конески се читаше негова поезија, а академик Ќулавкова се осврна кон творечкиот опус на Конески Во...

Објавен идентитетот на напаѓачот од Ливерпул

Полицијата го именуваше човекот кој загина во експлозијата пред болницата во Ливерпул и изјави дека се работи за 32-годишниот Емад Ал Свелмин, пишува Би-би-си. Претходно,...

Зар и дигитален идентитет услов за влез во Унијата?

Што точно значи флоскулата „оформување нов дигитален идентитет“, веројатно, на малкумина во ЕУ им е познато, но во случајот и од аспект на Македонија,...

Коцарев: Ако ја изгубиме нацијата, не ни треба европска интеграција

Ако ја изгубиме нацијата, не ни треба европска интеграција. Ако пак ја изгубиме македонската држава, нема да постои државен ентитет да се интегрира во...