Ознака: Иво Андриќ

Спомен-табла на Иво Андриќ ќе биде поставена во Брисел

На една куќа во Брисел, во која во одреден период живеел писателот нобеловец Иво Андриќ ќе биде поставена табла што ќе укажува на овој...

КОИ СЕ МАКЕДОНСКИТЕ ПРОЗНИ КЛАСИЦИ? (1)

Понекогаш се прашувам, откаде им била потребата на некои несомнено големи прозни автори да објавуваат поезија? Стиховите на Џојс или на Борхес, на пример,...

Градски улици или слепи сокаци

Ги сакам белградските улици, и тоа не само незаобиколната Кнез Михајлова, затоа што таму буквално на секој чекор имате понекоја книжарница, а отворањето на...