Ознака: зурли

Зурли, тапани, девизи и понекој рафал

Во првиот град на Вардар - Гостивар, горнополошките и долнореканските села, и летово сѐ е во знакот на печалбарите, кои годишните одмори ги минуваат...

Прочка, зурли и тапани на Калето

Прочка, или Велики поклади, спаѓа меѓу најголемите христијански празници. Во еден свој дел празнувањето е поврзано и со паганските прославувања. Покрај тоа што овој...