Ознака: знм

ЗНМ и СЕММ го осудуваат кршењето на изборниот молк

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) најостро ги осудуваат случаите на, како што велат, грубо...

ЗНМ: Нема ниту една правна постапка против сторители кои на „крвавиот...

Група новинари, помогнати од Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) денеска, на годишнината од т.н. крвав четврток, преку адвокатската канцеларија Медарски поднесоа тужби против...

„Репортери без граници“: Бавен напредок, закочени реформи

Денеска беше објавен годинешниот индекс на „Репортери без граници“, кој ја мери слободата на медиумите во државите во светот. Оваа година Македонија бележи скок...

ЗНМ и ОБСЕ обезбедија заштитни средства за новинарите и медиумските работници

Започна дистрибуцијата на пакетите со заштитни средства за медиумите од земјава, кои ги обезбеди Здружението на новинарите (ЗНМ) во соработка со Мисијата на ОБСЕ...

ЗНМ: Нема простор за стигматизација на новинарите, тие се изложени на...

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), поттикнато, од, како што велат, некои неодговорни објави, пред сè, на социјалните мрежи, апелира да не се стигматизираат...

ЗНМ: Новинарите да известуваат одговорно и да избегнуваат создавање паника

Здружението на новинарите на Македонија се придружува на повикот на Европската федерација на новинари (ЕФН) во апелот до медиумите да известуваат одговорно и да...

Создавањето на регистарот на онлајн-медиуми го промовира професионалното новинарство

Како дел од заложбите за заштита и промоција на професионалното новинарство, Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ), во соработка со Здружението на...

Ќе се формира регистар на професионални онлајн-медиуми

Формирањето регистар на професионални онлајн-медиуми, со кој ќе ѝ се посочи на јавноста кои медиуми ги исполнуваат професионалните критериуми, се придржуваат до новинарскиот кодекс...

Медиумите да се држат до професионалните стандарди, а политичарите да се...

Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ) и Советот за етика во медиумите на Македонија (СЕММ) сметаат дека јавните функционери треба да се воздржат од...

Не стивнуваат реакциите по изјавата на премиерот

Здружението на новинарите на Македонија остро ја осуди изјавата на премиерот Зоран Заев, во која тој кажа дека нема да дозволи некој суетен новинар...