2.8 C
Skopje
27.10.2021 - 12:19

Ознака: земјоделство

Што го девалвира домашното земјоделство

Расцепканоста на парцелите, заостанувањето зад современите трендови во производството, неорганизираноста, немањето стандарди и стратегија и големата пазарна надмоќ на откупувачите ги принудуваат земјоделците евтино...

Неискористен адут со големи потенцијали

Со соодветно таргетирана политика и мерки за поддршка на земјоделците, Македонија може да го зголеми домашното производство, преку кое не само што ќе ги...

Изградба на откупни центри и поголемо искористување на европските фондови

Педесет милиони евра за модернизација на земјоделството Преку Проектот за модернизација на земјоделството, кој е дел од четиригодишната рамка за соработка со Светска банка, ќе...

Промовиран јавниот повик за дигитализација во земјоделството

Заменик-министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Трајан Димковски, и директорот на Фонд за иновации и технолошки развој, Коста Петров денеска го објавија новиот јавен...

Хоџа: Време е за заштита на земјоделските производи преку систем за...

Министерството за земјоделство во соработка со Министерството за земјоделство на Турција започна проект за одржлив систем за заштита на земјоделците од катастрофалните временски непогоди. Вицепремиерот...

Хоџа: Стратешки ги решаваме предизвиците за развој на земјоделството

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство, Арјанит Хоџа, денеска на прес-конференција во Владата ги презентираше постигнатите резултати во првите сто дена од неговиот мандат. Тој...

Владата одобри 900 милиони денари за поддршка на земјоделството

На денешната седница на Владата одобри 900 милиони денари, дополнителни финансиски средства за Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2020 година. Овие средства ќе...

Хоџа: Преку соработка со земјоделците до успешно интегрирање во ЕУ

Во Министерство за земјоделство, шумарство и водостопанство денеска се одржа прес-конференција по повод официјалното примопредавање на функцијата министер. Досегашниот министер, Трајан Димковски официјално ја предаде...

Талевски од Прилеп: Странски инвестиции во висина од една милијарда евра

Покажавме и докажавме дека интересите на граѓаните ни се во прв план. За само две и пол години, направивме пресврт на подобро во економијата, во инфраструктурата,...

Пандемијата мора да го трансформира светското земјоделство

Кризата од ковид-19 ги нагласи ризиците од нездравата исхрана и екстремните слабости на светскиот систем на исхрана. Но економското закрепнување, кое ќе следува по...