1.8 C
Skopje
23.1.2022 - 13:44

Ознака: земјоделски производи

Намален откупот и продажбата на земјоделски производи

Во вториот квартал годинава откупот и продажбата на земјоделски производи изнесува 2.573.092.000 денари и во однос на истиот период од претходната година е намален...

Македонија и Албанија ќе разменуваат земјоделски производи

Министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа и министерот на Република Албанија, Бледи Чучи, го потпишаа Договорот за фитосанитарна соработка. Со овој договор...

Земјоделците се жалат за ниските откупни цени

Податоците на Државниот завод за статистика покажуваат дека во изминатите три години извозот на земјоделските производи се зголемил за 1,63 отсто, а увозот за...

Цените на енергентите ги поскапеа земјоделските производи

Најголем пораст на производствените трошоци во земјоделството Државниот завод за статистика регистрирал кај средствата наменети за енергијата, горивата и мазивата, чија потрошувачка пораснала за...

Извозот – спас за земјоделските производи

Главен проблем со кој се соочува македонското земјоделството е пласманот на земјоделските производи, односно на храната. Владата би требало да посвети посебно внимание на...

Зголемен откупот на земјоделски производи

Во четвртото тримесечје од 2018 година, откупот и продажбата на земјоделски производи се зголемени за 10,9 отсто во однос на истиот период од претходната...

ЕУ: Нема да се тргнат царините на земјоделските производи од САД

Европската унија е подготвена да разговара за тарифите за автомобили, но нема да ги тргне царините на земјоделските производи во преговорите за слободна трговија...

Со новиот закон за фитофармација поголема контрола на употребата на пестициди...

Поголема заштита на земјоделските производи, дополнително регулирање на користењето пестициди и примена на безпестицидни мерки, предвидува новиот закон за фитофармација што помина вчера на...

Почна аплицирањето за субвенции за откупувачите на сливи и пченица

Откупувачите на сливи и преработувачи на пченица од денеска до 25 декември ќе може да поднесуваат барања за финансиска поддршка за откупени сливи и...

Намалени откупот и продажбата на земјоделски производи

За 4,4 отсто се намалени откупот и продажбата на земјоделските производи во второто тримесечје од годинава за разлика од истиот период лани. Според Државниот завод...