Ознака: земјиште

Евакуирани 800.000 луѓе во Јапонија поради опасност од лизгање на земјиште

Јапонските власти наредија евакуација на речиси 800.000 луѓе од јужниот остров Кјуш на безбедни места поради закани од лизгање на земјиштето по обилните врнежи. Во...

Се става во функција целокупното земјоделско земјиште

Измените на Законот за земјоделско земјиште се сериозна реформа на секторот и начин за отстранување на сите проблеми во доделувањето на државно земјоделско земјиште...

Обработливото земјиште „посеано“ со меѓи

Во Македонија во моментов има околу 3,5 до 4 милиони земјоделски парцели што се одделени со меѓи, поради што над 50.000 хектари се необработени Некои...

МЗШВ: Финализиран дигиталниот модел на земјиштето, ќе се следат сите промени

Со поддршка на ЕУ, изминатите 20 месеци авионски се снимени 6.000 фотографии врз основа на кои се изготвени орто-фото мапи и е направена дигитализација...

Нашата администрација е обемна и неефикасна

На 21 јануари 2011 година до општината Кисела Вода поднесов барање, придружено со соодветна документација, за приватизирање на земјиштето на кое се наоѓа мојот...

Потребни се децении за консолидација на земјоделството

Производството на мали земјоделски парцели е поскапо и неекономично, па главен начин за надминување на проблемот е реорганизирање на земјоделското земјиште и консолидација Неопходни се...