Ознака: здравство

И во Македонија ќе се извршува несродна трансплантација на матични хематопоетски...

Целосно реновираниот Оддел за трансплантација денеска е отворен на Универзитетската клиника за хематологија во Скопје и во него првпат во Македонија и пошироко ќе...

Владата воведува мерки за унапредување на здравјето на мајките и на...

Заедничко имплементирање на мерките за унапредување на здравјето на мајките и на новороденчињата и придонес за намалување на нивната смртност, треба да овозможи Договорот...

Здравството никако да почне да се лекува

Картичката за е-здравство не се користи, не се воспоставени електронски медицински регистри, лековите често се недостапни за пациентите, а нивниот квалитет тешко се следи,...

Нова здравствена мерка – Домашна постоперативна грижа

На денешната прес-конференција, државниот секретар во Министерството за здравство Владимир Милошев информираше дека Министерството почнува со нова системска мерка за развој на вонболничка, односно домашна...

Филиче: Македонија имаше одличен степен на имунизација, но сега веќе не...

Со години нашата земја имаше одличен степен на имунизација, но за жал сега не е така, истакна денеска министерот за здравство, Венко Филипче на...

МЗ: Институтот за трансфузиологија располага со доволно количества фактори за коагулација

Министерството за здравство денеска соопшти дека Институтот за трансфузиона медицина располага со доволни количества од факторите на коагулација за возрасните лица болни од хемофилија. -...

Се зголемува коефициентот на медицинските сестри за ноќниот труд, потпишан анекс...

Министерот за здравство Венко Филипче, заедно со претседателот на Самостојниот синдикат на клинички центар Горан Беговиќ и претседателот на Самостојниот Синдикат за здравство, фармација...

Медицинските сестри бараат да бидат платени по саатнина за дежурства, а...

Унијата на здруженија на медицински сестри бара ноќниот труд на сестрите да биде платен според саатнината за дежурства, а не за ноќна смена, како...

Листите на чекање стануваат бесконечни

Пациентите што не се сметаат за итни случаи и по неколку месеци чекаат на услугите во јавното здравство, а за намалување на листите на...

Благодарници на крводарителите од Кичево за нивните јубилеи

Општинската организација на Црвениот крст Кичево, со мала свеченост денес го одбележа Денот на Црвениот крст на Македонија. На одбележувањето присутните најпрво ги поздрави...