29.8 C
Skopje
16.9.2021 - 17:52

Ознака: Здравко Дејановиќ

„Без кислород и по лошо време, Лотце е недостижен“

ЗДРАВКО ДЕЈАНОВИЌ, МАКЕДОНСКИ ПЛАНИНАР И АЛПИНИСТ Крајната цел, искачување на врвот (8.516 м), поради лошите временски услови не беше постигната, се искачив до осум илјади...

В година нов обид за искачување на Канџезонга

ЗДРАВКО ДЕЈАНОВИЌ, ПЛАНИНАР И АЛПИНИСТ Во 2018 година имав неуспешно искачување, па оттаму тоа за мене претставува некаква „недовршена домашна задача“. Се надевам и дека...

Десет години од искачувањето на Здравко Дејановиќ на Монт Еверест

Денеска, на 24 мај се навршуваат 10 години од искачување на македонскиот планинар и алпинист Здравко Дејановиќ на највисокиот врз на светот, Монт Еверест...

Дејановиќ оди на Тиан Шан како загревање за зимското искачување на...

Здравко Дејановиќ, кој се искачи на највисокиот врв на светот, Монт Еверест (8.848 метри), потоа на К2 (8.611) и на Анапурна 1 (8.061), планира...