9.7 C
Skopje
18.10.2019 - 3:16

Ознака: згради

Колку пополн резервен фонд толку позадоволни станари

Станарите најтешко се договараат за големите инвестирања во зградите за колективно домување, тврдат од Регулаторната комисија. Затоа во повеќе згради не функционираат лифтовите, прокиснуваат...

Гулабите во таванските простори непожелни гости

Во летниот период дел од станарите на некои згради има проблеми со гулабите што се населуваат во поткровјата. Орнитолозите велат дека на гулабите честа...

Колективна дератизација за спас од глувците во зградите

Препорачливо е да се дератизираат и колективните и индивидуалните објекти. Особено е штетно присуството на глувците, кои се носители на паразити или вируси, бидејќи...

Иднината е во изградбата на енергетски ефикасни згради

Стопанската комора на Македонија подолг временски период реализира проекти за развој на капацитетите во градежниот сектор, за имплементирање на постулатите за енергетската ефикасност во...

Градењето тераси по своја желба ги нагрди станбените згради

Речиси нема населба во Скопје во која не може да се види некоја станбена зграда на која ќе се забележат различни интервенции на фасадата...

Берлин ќе добие нов ѕид, но уметничко дело

Германскиот главен град Берлин можеби повторно ќе го добие својот озлогласен ѕид барем на четири недели, но сега како уметничко дело. Се предвидува зданието...

Топлото време ги рашета бубашвабите по плочниците и зградите

Во центарот на градот случајни минувачи во вечерните часови забележале зголемено присуство на бубашваби по плочниците и тротоарите. Граѓаните биле згрозени од оваа не...

Општината Центар ќе кофинансира санација на лифтови и на покриви...

Општината Центар за неколку станбени згради финансиски ќе ги поддржи поправката и санацијата на постојните лифтови и покривните конструкции. Проектот ќе го реализира на...

Парчиња фасада опасност за минувачите

Големи парчиња малтер се ронат од фасадата во строгиот центар на Скопје и претставуваат сериозна опасност за сите што секојдневно минуваат на оваа локација....

Како Водно од шума стана џунгла

Белите дробови на Скопје се под градежна опсада - гасовод, згради и разни објекти ја узурпираат скопската планина, а тоа сепак не било така...