Ознака: Звонимир Јанкулоски

Кога лицемерите се навредени од вистината

Проф. Звонимир Јанкулоски Просто не можам да разберам од каде толкав страв кај власта од слободниот говор. По сѐ што направи за оваа држава на...

Консензуална девијација: кога владеењето на политиката е над владеењето на правото

Замислете да немавме вакви политичари при потпишувањето на Охридскиот рамковен договор, па за новата територијална поделба, Бадинтеровото мнозинство, амнестијата на хашките случаи, законот за...

Анатомија на молкот: Време е „тивкото мнозинство“ да зборува

Во систем на дегенерирано владеење на нејасно политичко мнозинство со диспропорционална моќ, „тивкото мнозинство“ нуди нова процена на политичкото дејствување во Македонија, вознемирувајќи ги...

Едно општество за сите во држава на апсурди

И додека Европа се буди, признавајќи го фактот дека државите направиле грешка обидувајќи се да градат мултикултурни и инклузивни општества, ние низ концептот на...

Коска за глодање

Кога сме кај проширувањето, мора да бидеме реални дека дури и најдобрата методологија не може да ја замени политичката волја. Видовме дека таква во...

Глас на очајник во пустина

Не е лесно да се менаџира држава во ваква ситуација. Но не е лесно да се управува авион во невреме. Колку пилотите би посакале...

Дипломатија за губитници: „Еве ти го на“ за ЕУ

По сѐ, повеќе од јасно е дека надворешната политика на оваа власт е „лоша“, и многумина сметаат дека е. Ај што е лоша, не...