Ознака: заштитено подрачје

Водно доби статус на заштитено подрачје

Владата донесе одлука за прогласување на дел од Водно за заштитено подрачје од петта категорија. „Со оваа одлука се овозможува зачувување на автентичната состојба на...

Одлуката за прогласување за заштитено подрачје ја запира урбанизацијата на Водно

Процесот за прогласување на Водно за заштитено подрачје е сѐ уште отворен за сите сугестии и предлози за најдобро решение кое ќе ги опфати...

Берово и Пехчево иницираа прогласување на заштитено подрачје „Малешево”

Општините Берово и Пехчево иницираа прогласување на заштитено подрачје „Малешево”. Денеска во просториите на oпштина Берово се одржа состанок на инволвираните страни во врска со...

Осогово стана заштитен предел

Министерот за животна средина и просторно планирање, Насер Нуредини, информира дека на денешната седница Владата донесе неколку одлуки што се од голема важност за...

Eколозите порачуваат: 15 отсто од територијата на државата треба да биде...

Светскиот ден на животната средина 5 јуни е значаен меѓународен ден за подигнување на свеста за зачувување на животната средина и се одбележува од...

Усвоена иницијативата за прогласување на Шар Планина и Осоговските Планини за...

Министерството за животна средина и просторно планирање информира дека на денешната седница на Владата беа усвоени иницијативите за заштита на две подрачја во нашата...

Владата предлага Шар Планина да се прогласи за национален парк

Владата денеска ја разгледа и усвои информација за статус на прогласување на Шар Планина за заштитено подрачје во категоријата национален парк и му препорача...