22.8 C
Skopje
12.6.2021 - 21:58

Ознака: Запад

Западот соочен со три можности за тензичната ситуација со Украина

Меѓународната заедница е соочена со прашањето дали Русија ќе покрене офанзива во Украина, додека ги распоредува трупите долж границата, а дел од аналитичарите сметаат...

Со „источна вакцина“ нема на Запад!?

Длабоката поделеност во Европа повторно дојде до израз и при пристапот кон вакцините и вакцинирањето против ковид-19. Од една страна, ЕУ јасно им стави...

Работниците одат на Запад, отпадот се враќа на Исток!

Додека богатите земји проповедаат заштита на животната средина и ги критикуваат оние што не се доволно посветени, истовремено го извезуваат отпадот во Бугарија и...

На Запад, сепак, нешто ново

Ставовите на угледниот научен советник Најал Фергусон од „Стенфорд“ за новата позиција на САД во светло на приближувањето на Кина со Русија, објавени во...

Истокот и западот никако да се поврзат со патишта

Генерално, во земјава сите патишта водат од и кон главниот град, што е сосема очекувано, бидејќи е и најголемиот економски центар. Сепак, недоволната патна...

Турција помеѓу Западот и Истокот

За скептичниот Запад, сегашната турска власт, која има исламистичко минато, се противи на основните вредности на западното меѓународно општество, и се обидува да се...

Дали Западот меша нов шпил карти за Балканот?

Какви промени во надворешната политика кон Балканот и Македонија ќе предизвикаат политичките случувања во земјите како САД, Британија и Германија, кои се наши стратегиски...

Кога Истокот се среќава со Западот

На првиот ден од форумот во Криница-Здруј преовладуваа прашања поврзани со европските случувања и иднината на Унијата. Интересно, официјални јазици на форумот на кои...

„Нејасен концепт“ или криза на Западот!

Деновиве беше објавено дека на Солана му бил дозволен влез во САД зашто го посетил Иран и сега се наоѓа на американскиот список на...

Кризата на Западот

По скорашниот самит на Г7 самитот во Канада, повеќе нема сомнежи дека Западот е во криза. Точно, „западните“ држави често водеа различни надворешни политики...