Ознака: западен

Најниски оцени за судството и слободата на изразување

Годишен осврт на Стејт департментот за состојбата во Западен Балкан Високата корупција во власта и судството, ограничувањата на слободата во изразувањето, нападите врз новинарите и...

Каква е комуникацијата меѓу власта и опозицијата во земјите од...

Тоа што за Македонија стана редовна практика и за прашања од помал „национален“ интерес, во другите земји од Западен Балкан одржувањето „лидерски средби“ се...

Потврдена европската иднина со многу предуслови

По гласањето на Европскиот парламент за напредокот на земјите од Западен Балкан Албанија, Македонија и Србија треба да продолжат да се фокусираат на фундаменталните реформи,...

Помалите членки на ЕУ во дипломатска офанзива за Западен Балкан

Во одвоени иницијативи е нагласениот интерес, пред сѐ на Хрватска и на Словенија, и на другите земји што имаат поблиски економски и политички односи...

ЕУ-членки бараат стратегиски поглед за Западен Балкан

Писмото на министрите за надворешни работи на Австрија, Хрватска, Чешка, Германија, Грција, Ирска, Романија, Словачка и на Словенија е прво посилно и јавно обраќање...

Современите трендови во медијацијата и предизвиците за регионална соработка во земјите...

ОДРЖАНА МЕЃУНАРОДНА РАБОТИЛНИЦА Во организација на Асоцијацијата за корпоративна безбедност - Скопје, на 19-ти месецов, се одржа работилница на тема „Современите трендови во медијацијата и...

ФАЦ: ЕЕЗ е алтернативата за Западен Балкан

Никој веќе реално не верува дека проширувањето на Европската Унија ќе продолжи со шесте држави од Западен Балкан, или дури и само со некоја...

Пандемијата ја зарази и демократијата во Западен Балкан

Кризата предизвикана од ковид-19 ги отвори постојните слабости на земјите поврзани со владеењето на правото и демократското управување. Кризата ги зајакна владите, ги ослабе...

Протејскиот витализам на западниот фашизам (3)

Да. Постоеше антифашистичкиот фронт на Англичаните и Французите. Се разбира и на Јенките, амерокаубоите што се вклопија во антифашистичкиот европски сојуз, стопувајќи се како...

Протејскиот витализам на западниот фашизам (1)

Оваа колумна, драг читателу, ја читаш ден пред датумот (9 мај) што ја симболизира европската и светска победа над западниот фашизам. Од Ден на...