Ознака: западен балкан

Мрежа на автопатишта во државите на Западен Балкан

Во земјите од балканскиот регион постојат значајни разлики во развиеноста на мрежата на автопатиштата. Хрватска има повеќе од 1.300 километри автопат, а Црна Гора...

Лајчак: Следните месеци клучни за односите помеѓу ЕУ и Западен Балкан

Шефот на словачката дипломатија Мирослав Лајчак изјави дека следните месеци ќе бидат клучни за односите помеѓу Европска Унија и земјите од Западен Балкан и...

Следните месеци клучни за односите помеѓу ЕУ и Западен Балкан

Шефот на словачката дипломатија Мирослав Лајчак изјави дека следните месеци ќе бидат клучни за односите помеѓу Европска Унија и земјите од Западен Балкан и...

Новата методологија за проширување на ЕУ се очекува за неколку недели

Претседателката на Европската комисија, Урсула фон дер Лејен, изјави дека следните шест месеци ќе бидат клучни за односите меѓу ЕУ и Западен Балкан и...

Два милиони евра од ЕУ за образованието во Западен Балкан

Европската комисија во рамки на пилот-шемата за мобилност на стручното образование и обука одвои два милиони евра за земјите во процесот на проширување. Целта на...

На Самитот во мај ќе му се даде јасна европска перспектива...

Хрватскиот премиер Андреј Пленковиќ изјави дека хрватското претседавање со Европска унија преку Самитот во Загреб во мај ќе им даде на земјите од Западен...

Церар: Проширувањето на ЕУ кон Западен Балкан е сѐ поверојатно

Словенечкиот министер за надворешни работи, Миро Церар, смета дека со новата Европска комисија проширувањето на Европската унија кон Западен Балкан е сѐ поверојатно. Тој исто...

Добрососедските односи донесоа повеќе придобивки од интерес на граѓаните

Третиот состанок за унапредување на соработката меѓу земјите од Западен Балкан што денеска се одржува во Тирана, започна со работниот дел на кој премиерот...

Лидерите на Западен Балкан го посетија Драч

Лидерите на Западен Балкан го посетија Драч за поддршка на семејствата што ги обновуваат своите домови од последиците од земјотресот што се случи на...

Лидерите од Западен Балкан се среќаваат во Тирана

Премиерот Зоран Заев ќе учествува на дводневниот состанок на лидерите од Западен Балкан во Тирана, во рамките на иницијативата мини-шенген. Иницијативата чија цел е интензивирање...