15.8 C
Skopje
28.10.2021 - 17:39

Ознака: Занимливости

Занимливости

Воената машина на Леонардо да Винчи- прототип на модерните тенкови Леонардо ја дизајнирал оваа машина во 1487 година, додека бил под покровителство на миланскиот владетел...

Занимливости

Аини - најстарите жители во Јапонија Аините се домороден јапонски народ, кој потекнува од луѓето Џомон, кои живееле во северниот дел на Јапонија во периодот...

Занимливости

Могилата на тракискиот крал Севтес Могилата на кралот Севтес Трети е една од најголемите гробници од периодот на античка Тракија. Таа се наоѓа на еден...

Занимливости

Зеугма - градот што бил основан од македонскиот крал Селеук Градот бил основан во 300 година пред нашата ера од Селеук Први Победникот - генерал,...

Занимливости

„Освојувачот“ - филмот што ја усмрти филмската легенда Џон Вејн На 2 февруари 1956 година во Лондон се одржала светската премиера на американскиот филм „Освојувачот“,...

Занимливости

Озерск, со кодно име Град 40, е забранет град во кој била развиена советската програма за нуклеарно оружје. Денес е едно од најзагадените места...

Занимливости

Треченто Треченто е италијанска уметност од 16 век. Се карактеризира со енергична активност во сликарството, литературата, архитектурата и музиката. Во периодот на тречентото, тосоканскиот дијалект...

Занимливости

Пау-вау Пау-вау е традиционален собир на домородното индијанско население во Северна Америка. Тоа е специфичен вид настан при кој Индијанците преку танцуваат, пеење и дружење...

Тојотоми Хидејоши – Малиот Мајмун што ја покори Јапонија

Тојотоми Хидејоши е еден од највпечатливите мажи во јапонската историја. Потекнувал од сиромашно земјоделско семејство, но тоа не го спречило да стане еден од...

Африканскoто потекло на рускиот поет Александар Пушкин

Многумина прочитале или слушнале за Александар Пушкин, зачетникот на новата руска литература, творецот на рускиот литературен јазик, родоначалникот на рускиот романтизам и реализам. Пушкин...