Ознака: Занимливости

Занимливости

Црквата „Св. Богородица Пештанска“ - пештерска црква Црквата „Св. Богородица Пештанска“ се наоѓа кај селото Пештани во Општина Охрид. Во неа се зачувани фрески, кои,...

Занимливости

Ѕидот на плачот Ѕидот на плачот е единствената структура што е зачувана од т.н. Втор храм на Соломон во Ерусалим. Споменатиот храм е изграден од...

Занимливости

Јован Оливер - ктитор на Лесновскиот манастир Според византиските извори, Јован Оливер бил најмоќниот и најбогат феудалец во средновековната држава на српскиот владетел Стефан Душан....

Занимливости

Бел волк Белиот волк (познат и како поларен или арктички волк) е подвид на сивиот волк, кој потекнува од Канада, поточно од канадскиот арктички архипелаг,...

Занимливости

Големо Зимбабве Големо Зимбабве е антички град во јужниот дел на Африка, во денешната држава Зимбабве. Градот бил центар на средновековната империја позната како Мономатапа,...

Занимливости

Шпанскиот еп за Ел Сид Кампеадор Во 1307 година Пер Абад го запишал шпанскиот еп, кој потекнувал од 12 век и во почетокот се пренесувал...

Занимливости

Нашата скапа и сакана Македонија Јордан Поп Јорданов, познат како Орцето, е главниот водач на т.н. Гемиџии, македонскиот анархистички кружок што во април 1903 година...

Занимливости

Тасманиски тигар Тасманискиот тигар бил многу ретко животно и изумрел пред доселувањето на Европејците во континентална Австралија, но преживеал на островот Тасманија заедно со неколку...

Занимливости

Сурус - легендарниот слон на Ханибал Барка Сурус (Сириецот) е воениот слон со кој легендарниот картагински генерал Ханибал Барка ги преминал Алпите и навлегол во...

Занимливости

Уцуро буне - јапонското НЛО Неколку извори сведочат за мистериозен настан што се случил во источниот дел на Јапонија. На 22 февруари 1803 година непознат...