3.8 C
Skopje
20.10.2021 - 5:26

Ознака: Занимливости

Најбруталните спортови во историјата

Спортот е најпопуларна форма на забавување и е составен дел од човековата егзистенција илјадници години, уште од моментот кога луѓето почнуваат да живеат во...

Ани – градот на 1.001 црква

Ани е средновековен град што денес се наоѓа во турската престолнина Карс. Во периодот помеѓу 961 и 1045 година бил престолнина на средновековната ерменска...

Кралските гробишта во Ур

Занимливости Кралските гробишта во Ур се составен дел од археолошките остатоци на сумерскиот град Ур, кој се наоѓал Месопотамија, денес во јужниот дел на државата...

„Опстанок“ – документарната емисија што создаде трајна љубов кон животните

Многу генерации сѐ уште го паметат главниот наслов што се проектираше на почетокот на документарната емисија „Опстанок“. Гледачите првпат можеа да видат ваков тип...

Теотихуакан – каде што човекот станува бог

Занимливости Теотихуакан е еден од најголемите градови во претколумбиска Америка. Неговото име потекнува од ацтечкиот јазик и може да означува град на боговите, каде што...

Занимливости

Астрономскиот часовник од Прага - најстариот часовник што сѐ уште работи Часовникот првпат се споменува во 1410 година и е лоциран во Прага, главниот град...

Тајните на стариот Египет

Занимливости Ехнатот - мистериозниот египетски фараон Ехнатот, познат и како Аменхотеп Четврти, е староегипетски фараон што владеел во 14 век пред нашата ера. Ехнатот владеел краток...

Занимливости

Црквата „Св. Богородица Пештанска“ - пештерска црква Црквата „Св. Богородица Пештанска“ се наоѓа кај селото Пештани во Општина Охрид. Во неа се зачувани фрески, кои,...

Занимливости

Ѕидот на плачот Ѕидот на плачот е единствената структура што е зачувана од т.н. Втор храм на Соломон во Ерусалим. Споменатиот храм е изграден од...

Занимливости

Јован Оливер - ктитор на Лесновскиот манастир Според византиските извори, Јован Оливер бил најмоќниот и најбогат феудалец во средновековната држава на српскиот владетел Стефан Душан....