11.8 C
Skopje
17.10.2021 - 9:31

Ознака: Занимливости

Занимливости

Клајд Ламб - карикатуристот затвореник Клајд Ламб беше истакнат американски уметник и карикатурист, чии стрипови и цртежи беа објавувани во водечките американските списанија од 40-тите...

Ако Цариград изгори, Дебар може да го изгради

Занимливости Македонската културно-просветна преродба во 19 век Во 19 век Дебар бил крстопат за околните градови: Скопје, Призрен, Драч, Тирана, Елбасан, Охрид и Битола, а низ...

Македонскиот лав и илирските грбовници

Во едно од минатите изданија на „Нова Македонија“ го претставивме лавот како земски симбол на Македонија низ вековите. Поради големото национално и културно значење,...

Занимливости

Зошто лилјаците не се разболуваат? Лилјаците се преносители на многу различни вируси што можат да бидат смртоносни за луѓето, но овие вируси не влијаат врз...

Комусо – јапонски монах питач

Според некои истражувања, тајните агенти што биле стручни за неконвенционални начини на војување во феудална Јапонија, познати како нинџи или шиноби, користеле маски во...

Атинска школа – ренесансно мајсторско дело

Занимливости „Атинската школа“ е фреска што ги украсува т.н. Рафаелови простории во Апостолската палата во Ватикан, Рим. Фреската е широка 7,70 метри и е создадена...

Лавот како земски симбол на Македонија

Стјепан Антољак, универзитетски професор, историчар, член на Македонската академија на науките и уметностите (МАНУ) и раководител на Институтот за национална историја во Скопје, во...

Копаничарството е љубов засекогаш и не престанува никогаш

Драган Зелениковски е еден од малкуте Македонци што сѐ уште ја негуваат вековната применета уметност позната како дрворез или копаничарство. Уште од најраното детство...

Занимливости

Марселезата настанува ноќта помеѓу 25 и 26 април 1792 година, во текот на војната помеѓу Франција и Хабсбуршката Империја. Нејзин автор е Клод Жозеф...

Кјото – јапонската илјадагодишна престолнина

Занимливости Кјото е прекрасен јапонски град, со долга историја, богата култура и многу национални и светски културни богатства. Се смета за културна престолнина на Јапонија,...