Ознака: Занимливости

Владимир Алексеевич Мошин – еден од најголемите истражувачи на...

Научното и истражувачко дело на професорот Мошин започнало од времето на неговите студии, а има 250 библиографски единици. За македонската наука е значајно тоа...

Народната носија е нераскинлив дел од македонската култура

Во оформувањето на македонската носија влијание имале и географските и природните услови. Планините, падините и котлините со кои се одликува македонскиот релјеф се одразиле...

Занимливости

Пасаргад Aнтичка престолнина на Персија Пасаргад се наоѓа блиску до денешниот град Шираз, во провинцијата Фарс, во денешната азиска држава Иран. Оддалечен е 43 километри од...

Кој ќе го наруши мојот гроб, ќе ослободи освојувач пострашен од...

Кога присутните го прочитале зборот казна, биле опфатени од мистичен ужас. Набргу се присетиле на предупредувањата на муслиманските клерици за многубројните неволји доколку се...

Стоби – градот што бил посетен од римскиот император Теодосиј

Занимливости Во историските извори, античкиот град Стоби првпат се споменува од страна на римскиот историчар Тит Ливиј, кога ја опишува победата на македонскиот крал Филип...

Лагаш – еден од најстарите градови на светот

Занимливости Градот Лагаш, познат и како Сирпула, се наоѓа северозападно од сливот на реките Тигар и Еуфрат, денешната територија на државата Ирак. Во минатото, Лагаш...

Плаошник – еден од најзначајните културни простори во Македонија

Занимливости Плаошник или Плаош се наоѓа на јужниот дел од ридот на кој се протегал стариот град Охрид, неколку стотини метри од центарот на т.н....

„Осеберг“ – викиншки брод откриен во голема гробница

Занимливости „Осеберг“ е еден од најдобро зачуваните бродови од ерата на викинзите. Истражувањата покажаа дека бродот потекнува од втората половина на деветтиот век, некои делови...

Белоглав мршојадец – македонска гордост

Занимливости Белоглавиот мршојадец, кој припаѓа на семејството јастреби, е голема птица со распон на крилјата од 2,3 до 2,8 метри. Тежината кај мажјаците се движи...

Кратер – најдобриот војсководец на кралот Александар Македонски

Кратер учествувал во сите големи битки, на Граник, кај Ипсос (каде што заповедал со целото лево крило на фалангата, а негови потчинети биле Мелеагар...