Ознака: Занаетчиство

Градот Скопје ќе ги финансира скопските занаетчии

Градот Скопје објави јавен повик за субвенционирање занаетчии во градот Скопје за набавка на потребни алати и репроматеријали за занаети во изумирање за 2020...

Бектеши: Со нови мерки ќе му помогнеме на еснафот

Министерот за економија, Крешник Бектеши, денеска одржа работен состанок со претставници од Занаетчиската комора. Бектеши ги информираше занаетчиите дека во моментов Владата подготвува трет пакет...

На занаетчиството му треба подобар имиџ за да стане фактор во...

Наместо старите занаетчиски дуќани со традиционалните занаети во Старата скопска чаршија, сега гледаме продавници за бела техника. Старите занаети што порано биле побарувани, сега...

Драматичен недостиг на занаетчии и мајстори во Германија

На Германија итно и треба над 150.000 занаетчии и мајстори, соопшти германското Здружение на занаетчии. -Во моментов германските занаетчии имаат толку нарачки што се присилени...

Занаетчиството како услов за развој на мали и средни претпријатија

Занаетчиите се обременети со водење сметководствена евиденција, немаат доволно стручен кадар и сѐ уште се соочуваат со сива економија. Тие велат дека им се неопходни...