Ознака: залив

Се наѕира ли решението за Пиранскиот Залив?

Долгогодишниот спор меѓу двете соседни балкански држави Хрватска и Словенија во врска со спорниот Пирански Залив се чини е пред конечно решение. Ако се...

Израел гради воен сојуз во Персискиот Залив

Унапредувањето на сегашните односи е само обично унапредување, а „мировниот договор“ е неточен назив кога се користи во таков контекст, смета Пол Пилар од...

Активиран претседателскиот декрет за граници во Јонското Море

Во Грција стапи на сила претседателскиот декрет за затворање на заливот во Јонското Море и воспоставување на погранични линии. Пограничните линии се воспоставуваат долж брегот...

Кина сака да гради база во Персискиот Залив?

Во изминатите 50 години, САД доминираа во Персискиот Залив, без да бидат предизвикани од другите големи сили. Но Пекинг сега можеби сака да ги...

Во Заливот почнаа контроли на поморската коалиција предводена од САД

Поморската коалиција предводена од САД денеска и официјално во Бахреин почна со дејствување со цел заштита на поморскиот сообраќај во водите на Заливот, каде...

Кризата во заливот е обид за вовлекување на сунитите и шиитите...

Секој нов инцидент и криза, поттикнати од почнатата војна на исцрпување во Персискиот Залив и поширокиот Блиски Исток, се закануваат да се претворат во...