Ознака: закон

Во собраниска процедура предлог-законот со кој првпат се регулираат критповалутите и...

Предлог – законот за спречување перење пари и финансирање на тероризам, во прво читање, со кој првпат во земјава се регулираат виртуелните, односно критпосредствата...

Собранието ги усвои законoт за покачување на пензиите

Собранието вечерва ги изгласа Законот за изменување и дополнување на Законот за пензиското и инвалидското осигурување и Предлог на закон за изменување на Законот...

Како до квалитетен закон од Македонија?

Тоа што десетици законски предлози и предлози за кадровски решенија, битни за непречено функционирање на системот и на секојдневниот живот на граѓаните, во моментов...

Кои се ефектите од забраната на пластичните ќеси

Истражувачки тим на нашиот весник направи споредбена анализа за тоа какви и колкави се ефектите од забраната за продажба на пластични ќеси, која е...

Инспекторите прво ќе предупредуваат за ќесите, а потоа може да има...

Веќе втор ден граѓаните пазаруваат со ќесиња кои ги носат со себе, од дома, со торба или со количка. Ако заборавиле и немаат каде...

Само ракомет: Металург треба да се заштити со закон

Секој клуб во својата богата историја, па и најславните, се соочувал со разни проблеми, па низ таков период извесно време поминува и Металург. Финансиските...

Португалија со закон забрани газдите да ги контактираат работниците по работното...

Португалија им забрани на шефовите да испраќаат СМС пораки и мејлови до вработените надвор од работното време, како дел од новите закони што се...

Владата ги усвои измените на клучните закони за процесот на дигитализација

На денешната седница Владата ги усвои измените на следниве закони: Законот за личната карта, Законот за матичен број, Законот за државјанство на РСМ, Законот...

Новиот закон за минерални суровини треба максимално да ја штити животната...

Постапките за давање концесии за експлоатација на минерални суровини не се доволно транспарентни за жителите на локалните заедници, ископувањето на песок и чакал од...

Секогаш и секаде ќе има некои идиоти што ќе сакаат да...

Интервју со Јан Оберг, директор на Транснационалната фондација за мировни истражувања (ТФФ) Ние од малите земји (и јас доаѓам од мала земја) мора да бидеме...