Ознака: Закони

Закони без претседателски потпис – вовед во целосно дезавуирање на Уставот

Прекршувањето на позитивната законска регулатива води до далекосежни негативни последици. Владеењето на правото не значи кршење на законите, туку ако не соодветствуваат на реалните...

„Да“ на референдум, „не“ на референдум, „за“ и „против“ референдум

Во Македонија референдумот е уставна категорија регулирана со членот 73 од Уставот на Република Македонија. Референдум може да се распише по претходно гласање на...

Почитувањето на законите и на јавниот ред и мир е императив

Саботната вечер во Градскиот парк во Скопје ја обележа големата акциска контрола спроведена во седум угостителски објекти. Акцијата ја реализира СВР-Скопје заедно со Државниот...

Спасовски: Целта на реформите во МВР е практична примена на новите...

Целта на реформите кои ги правиме во МВР не е само да донесеме нови закони или измени и тоа да ни се брои како...

Усогласени законите за судовите и за Судскиот совет

Работните групи на владејачката СДСМ и на опозициската ВМРО-ДПМНЕ ги усогласиле ставовите во врска со реформските закони за судовите и за Судскиот совет. Собраниската...

Реформските закони поминуваат лесно во Собранието

Според вицепремиерот Османи, постигнат е консензус меѓу власта и опозицијата за донесување на пакетот реформски закони за кои е потребна поддршка од две третини...

Донесени законите за ОТА и за следење на комуникациите

Пратениците денеска ги изгласаа дополнетите закони за Оперативно-техничка агенција (ОТА) и за следење на комуникациите. Законите беа донесени со консензус, постигнат по разговорите во...

Расправата за доверба на Владата ги помести реформските закони

Претседателот на Собранието Талат Џафери за денеска во 11 часот ја закажа седницата за доверба на Владата, побарана од опозициската ВМРО-ДПМНЕ, поради што за...

Возиме кон работ на беззаконие

При изгласувањето на ЗУЈ и содржински и процедурално, и во текот на постапката за предлагање, а и при неговото изгласување, се отстапи од принципите...

Законите и расипаното јајце

На едно предавање на часовите по теорија на литературата славниот професор Димитар Митрев говореше за пристапот кон читањето на делата на писателите. Не за...