6.8 C
Skopje
28.11.2021 - 3:52

Ознака: Закони

Законите одблокирани, останува неизвесноста за техничка влада

По повеќедневните меѓусебни натегања и превирања, власта и опозицијата конечно се согласија без блокада да поминат 40 закони во Собранието, кои се врзани со...

Законите за онлајн-медиуми ги вознемирија новинарите

Владата на Еди Рама донесе пакет закони со кои се регулира работењето на онлајн-медиумите, но новинарските здруженија во Албанија сметаат дека се ограничува слободата...

Кој го разбуди овој пат Уставниот суд?

Општ е впечатокот во јавноста дека наместо проактивно, Уставниот суд реагира реактивно, а понекогаш ниту така. Ваквиот начин на функционирање само придонесува за создавање...

Нема предвремени избори пред октомври 2020, првин треба да се изгласаат...

За предвремени избори во државата се размислува дури во октомври 2020 со цел прво да ѝ се даде шанса на економијата, да се изгласаат...

Европа не знае што да прави со електричните тротинети

Со зголемувањето на популарноста на електричните тротинети, Европа се бори да ја регулира нивната употреба по низа несреќи, пренесува Би-би-си. Користењето електрични тротинети претставува еден...

Невидливи во законите, непредвидливи во сообраќајот

А според сегашните прописи за безбедност на сообраќајот на патиштата, оние што возат тротинети спаѓаат во категоријата пешаци. Тука, всушност, е и парадоксот кога...

Кој ја мати водата на Охридско Езеро?

Доделувањето концесија за Охридско Езеро со индиции за тешки прекршувања на законите и процедурите Екипа на „Нова Македонија“ Транспарентноста, на која како принцип инсистира Владата, очигледно...

Манчевски објави реформи кои ќе бидат од корист за граѓаните

Министерот за информатичко општество и администрација, Дамјан Манчевски, денеска имаше свое обраќање на конференцијата „Како понатаму? Реформите во јавната администрација по јунскиот Европски совет“. Тој...

Проценка на влијание на регулативата или како да се креираат добри...

Пред Владата да предложи донесување одреден закон треба да направи стручна и сеопфатна анализа и истражување дали тој закон е неопходен, дали и кому...

Граѓаните без реална моќ да влијаат на законите

Од квалитетот на законските решенија во голема мера зависи и степенот на демократијата и квалитетот на животот генерално. Лошите законски решенија, кои ги има...