9 C
Skopje
20.2.2019 - 13:24

Ознака: Закони

Власта и опозицијата се усогласија околу Законот за спречување корупција

Постигната е согласност меѓу владеачкото мнозинство и опозицијата околу Предлог-законот за спречување на корупцијата и судир на интереси. СДСМ прифати 20 од 40 амандмани...

Усвоен пакетот закони за социјалната реформа

На предлог на Министерството за труд и социјална политика, Владата денеска ги утврди дел од предлог – законите од пакетот реформи, како што се...

За кокошка нема прошка, за милиони – немало закони

Денес е полесно читањето весници - не мора да одиш да ги купиш. Со еден клик читаш „Вашингтон пост“, „Дер шпигел“ (огледало) или „Катимерини“,...

Законите се за да се почитуваат

Ако навистина сакаме некогаш да ја видиме нашата држава во ЕУ и во НАТО, мораме да разбереме дека таа треба да функционира комплетно како...

Никој не е над правото и законите

Според експертите, повиците за општествено помирување не треба да бидат сфатени како правно помирување, а сторителите на делата за кои се товарат да останат...

Сет закони од Министерство за финансии со директни поволности за граѓаните...

Министерството за финансии изготви или стави во примена осум закони кои нудат директни поволности за граѓаните и фирмите. Граѓаните повторно можат да поднесуваат барања за...

Неопходна е дерегулација за пораст на економијата

Во Македонија во примена се речиси 1.400 законски прописи - кои понатаму се доработувани со илјадници правилници, упатства, одлуки. Да не зборуваме за тоа...

Носењето закони по брза постапка е ризично и создава тензии

Политичките мотиви не треба да бидат главен принцип во водењето на постапката за носење некој закон. Законот не треба да биде само одраз на...

Закони без претседателски потпис – вовед во целосно дезавуирање на Уставот

Прекршувањето на позитивната законска регулатива води до далекосежни негативни последици. Владеењето на правото не значи кршење на законите, туку ако не соодветствуваат на реалните...

„Да“ на референдум, „не“ на референдум, „за“ и „против“ референдум

Во Македонија референдумот е уставна категорија регулирана со членот 73 од Уставот на Република Македонија. Референдум може да се распише по претходно гласање на...