Ознака: задолжување

Владата се задолжи со 160 милиони евра за да се надминат...

На синоќешната седница, Владата ја донесе Уредбата со законска сила за задолжување на земјава кај Европската Унија со цел справување со последиците предизвикани од...

Угостителите нема да ги користат владините мерки

Угостителите од сите градови во Македонија, кои по стапувањето на сила на уредбата на државата и мерките за заштита од вирусната инфекција не работат,...

Шојбле против заедничко задолжување во ЕУ поради коронавирусот

Претседателот на германскиот Бундестаг, Волфганг Шојбле изјави дека е против заедничко задолжување на европското семејство во борбата против последиците од пандемијата на коронавирусот. - Корона...

Македонските граѓани континуирано се задолжуваат

Досегашниот динамичен пораст на нивото на задолженост на секторот „домаќинства“ не е проследен со позначајна материјализација на кредитниот ризик. Имено, делот од кредитното портфолио...

Задолжување да, но продуктивно

Има ли „економска вештина“, снаодливост, односно умешност за добивање вредност и полза за својата држава при задолжувањето? Македонија има умерено ниво на долг, но...

Албанија се задолжи за 500 милиони евра

Албанската Влада издаде еврообврзница на меѓународниот пазар со што ќе ја задолжи државата за 500 милиони евра. Јавното наддавање ќе се одржи идната недела, а...

Тевдовски: Нема ново нето задолжување

Министерот за финансии Драган Тевдовски, ги негира обвинувањата на опозицијата дека државата „расипнички“ се задолжува. Одговарајќи на новинарско прашање при посетата во Куманово, министерот...

Кредитите на домаќинствата зголемени за скоро 10 отсто за една година

За таквите кредитни остварувања на банките причината е нивната воздржаност од поинтензивно кредитирање на стопанството поради неизвесноста за идните општествено-економски случувања во земјата, што...

Брзо задолжување, скапо раздолжување

Брзите кредити функционираат во развиените земји. Тие не се замена на кредитирањето од страна на банките, туку дополнително зголемување на кредитниот потенцијал. Овие небанкарски...