-0.2 C
Skopje
26.1.2022 - 20:34

Ознака: загрозени

Битката за спас на пандите не им помогна на другите животни

Спасот на џиновските панди претставува еден од најголемите успешни акции за зачувување на некој животниски вид. Трудот правен со децении го спаси овој вид...

Кампањата и изборите не се загрозени

Појавата на коронавирусот во Македонија овој пат се совпаѓа и со хронично чувствителниот период пред избори. Сепак сите политички чинители во голема мера се...

Зошто не смее да исчезнат бумбарите

Над 75 отсто од светските земјоделски култури имаат корист од запрашувањето од инсекти, проценето од 235 до 577 милијарди долари годишно. Од 124 земјоделски...

Жетвите во Африка и Азија загрозени од наезда на скакулци

Додека скакулците што се во огромен број се шират во одредени делови на Кенија, што се смета за една од најголемите наезди на инсекти...

Не смее музеите да бидат загрозени од финансиски или политички интереси

Меѓународниот совет на музеите (ИКОМ) деновиве соопшти дека високиот степен на професионален и институционален интегритет и автономија на музеите не смее да биде загрозен...

Драстично изумирање на инсектите на нашата планета

Најновите истражувања покажуваат дека над 40 отсто од видовите на инсекти се во исчезнување, а околу една третина се загрозени. Главна причина за забрзаното...

Коалите се критично загрозени и итно им треба заштита

Австралиската фондација за заштита на коалите проценува дека низ Австралија во дивина останале помалку од 100 илјади коали Зголеменото сечење на шумите за земјоделски земјишта...

Со акцијата „Нахрани 10.000“ ќе се собира храна за социјално загрозени...

Дел од претстојните активности на граѓанската платформа „Мрдни со прст“ е националната хуманитарна акција за собирање храна под името „Нахрани 10.000“, во соработка со...