Ознака: загадување

Девет милиони смртни случаи во 2019 година поради загадување

Девет милиони луѓе во светот починале предвреме во 2019 година поради загадувањето, се наведува во студијата објавена денеска во списанието „Лансет“. Еден од шест предвремени...

Граѓаните се изнадишаа чад од пожарот кај „Треска“: Колку е опасно...

Прашавме дали азбестот е опасен ако е опожарен, колку бил опасен воздухот за време на пожарот и после него, ако се земе предвид што...

Наместо рециклирање на отпадоците, се рециклираат навиките за загадување

И покрај огромните напори на локалната власт, на екоорганизациите и на совесните поединци да се справат и конечно да му се стави крај на...

И „малото“ загадување, сепак, е загадување

Фрлањето смет, догорчиња и амбалажа од храна се само мал дел од секојдневните ситуации, кои на големо влијаат на загадувањето на главниот град. Најчестите...

Загадувањето предизвикува повеќе смртни случаи отколку ковид-19, се тврди во извештајот...

Загадувањето на животната средина предизвикува поголем број смртни случаи во светот, отколку ковид-19, се наведува во новиот извештај на Обединетите нации. Специјалниот известувач на ОН,...

Аерозагадувањето го скратува животниот век на Балканот

Според студијата на „Обединет Балкан за чист воздух“ Загадувањето на воздухот во Западен Балкан предизвикува голем број предвремени смртни случаи, а последиците вклучуваат пократок животен...

Офанзивно загадување, здравјето на боледување

Разните стратегии и ад хок решенија што се нудеа изминатите години како спас од загадувањето се покажаа контрадикторни, со оглед на новата констелација на...

Алармантната состојба е укината, но загадувањето пак ќе нѐ снајде без...

Алармантната состојба со загадувањето е укината, но зимава веројатно ќе се повторат високи концентрации на ПМ10 честички во воздухот, при неповолни временски услови, бидејќи...

Смртноста од аерозагадувањето може да се намали за 30 отсто, но...

Професор д-р Драган Ѓорѓев за состојбата со воздухот во Скопје Моментното загадување на воздухот во Скопје е вообичаено, а постојните мерки за справување со ситуацијата...

Бесплатен јавен превоз додека не се намали загадувањето во Скопје

Јавниот автобуски превоз во Скопје ќе биде бесплатен сè додека не се регистрира пониско загадување на воздухот, соопштија од град Скопје. Поради зголеменото загадување на...