Ознака: загадувачи

Автомобилските гуми поголеми загадувачи од издувните гасови

Загадувањето од издувните гасови на автомобилите е една од главните теми, особено кога концентрацијата на отровни материи во воздухот ќе порасне. Автомобилските компании преминуваат...

Воената индустрија меѓу најголемите загадувачи во светот

ЕУ усвои зелен договор за трансформација на Европа во зелен континент, но ги изостави најголемите загадувачи, воената индустрија и вооружените сили Секој нов извештај на Стокхолмскиот...

Прогледување низ прсти за најголемите загадувачи

Во огласот за субвенционирање објавен од страна на Министерството за економија се посочува дека субвенции за плински уреди ќе им се доделуваат на сопствениците...

Надлежните инспекторати засилени со полиција ќе изрекуваат санкции за загадувачите

Ќе има силна и жестока реакција на надлежните институции доколку не се почитуваат законските одредби и активните мерки за спречување и заштита од аерозагадувањето,...

ДОМ бара построги казни за загадувачите на воздухот

Зелената партија ДОМ бара од државниот, градскиот и општинските инспекторати, засилени инспекциски контроли и санкционирање на загадувачите. Како што велат оттаму, новиот Правилник за граничните...

Помина летото, доаѓа нечистиот воздух!

Сите дишеме воздух и сакаме тој да биде чист. Токму поради немањето конкретни мерки и безидејноста на Владата за справување со загадувањето, сега на...

Општината Карпош на терен ќе бара загадувачи на воздухот

Со засилени инспекциски контроли и со соработка со полицијата, општината Карпош ќе ги бара оние што палат отпад, шут и гуми и го загадуваат...

Електромобили – чувари или загадувачи на природата?

Додека во Македонија се истакна само фактот дека електричните возила трошат електрична енергија добиена од електричната мрежа, без притоа да се прецизира дали струјата...

Дронови ќе бараат загадувачи

Градот Скопје распишал јавна набавка за изнајмување на опрема за висинско набљудување на терен, диви депонии и преостанати зони во градот. Тие ќе се...

Со беспилотно летало градот ги детектира загадувачите

Градот Скопје започна да го користи беспилотното летало и да го практикува 3Д-мапирањето на критичните точки што го загадуваат воздухот во градот. Најпрвин беше...