1.8 C
Skopje
21.1.2022 - 16:31

Ознака: ЗАБЕЛЕЖАНО

Претседателе Старделов, прекрасно пеете

ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО На 16 октомври 2009 година, како добри пријатели со академикот Томе Серафимовски, заедно со Манојил (Мане) Јаковлески и Стевче Матевски од Гостивар, бевме...

Наградно квиз-прашање на кое никој не го знаел одговорот

ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО Претседателот на Собранието на Република Македонија, другарот Никола Минчев, на средината на септември 1972 година, беше во работна посета на фабриката за огноотпорни...

Чолиќ донесе 30.000 посетители во Маврово

Забележано, ненапишано На јубилејниот 15. „Мавровски собир - избор на езерска убавица“, кој се одржа во јуни 1978 година, на брегот на Мавровско Езеро, Здравко...

Досетки од поведрата страна на историјата

Забележано, ненапишано Просторијата на директорот на индустриската кланица „Горни Полог“ во Гостивар се наоѓаше во приземна трошна куќа, а мебелот беше стар, комбиниран и разновиден....

Подарените риби и затруената салата на другарот Лазо

ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО Селото Вруток се наоѓа на околу седум-осум километри оддалеченост од Гостивар, поврзано со асфалтен пат, а од пред неколку години и со пешачка...

Академик Поленаковиќ единствен добитник на авнојската награда без партиска книшка на...

ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО На секој 29 ноември, Денот на Републиката (на некогашната заедничка држава СФРЈ), ми се навраќаат спомени, сеќавања, спонтано ми навираат емоции што не...

Корените на Конески се од Мијачијата, од Лазарополе?

Забележано, ненапишано Годинава, кога го одбележуваме големиот јубилеј 100 години од раѓањето на Блаже Коневски (19 декември 1921 година, во с. Небрегово - 7 декември...

Мијачијата и Долна Река – македонска Света Гора

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (10) Убава е реката Радика, со чиста и бистра вода со зеленкаста боја по целата долина, сѐ до вливот во...

Прва делегација македонски новинари во официјална посета на НР Кина

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (7) На аеродромот во Франкфурт, двочасовното чекање го минавме со пеење македонски песни, тивко, за душа, со што им го...

На ЗОИ Сараево 1984 македонските новинари првпат видоа лаптоп

ОД НОВИНАРСКИОТ БЕЛЕЖНИК: ЗАБЕЛЕЖАНО, НЕНАПИШАНО (6) Новинарството ми овозможи да следам настани во сите области на секојдневието, од локално, републичко, сојузно и светско ниво на...