10.8 C
Skopje
25.10.2021 - 12:40

Ознака: живот

Зголемен бројот на луѓето што посегнуваат по својот живот

На 10 септември се одбележа светскиот ден за превенција од самоубиство во организација на Меѓународната асоцијација за превенција на луѓето што посегнуваат по својот...

Да се земе здив во секојдневната битка за живот или смрт

Овој меѓународен датум годинава посебно добива тежина, со оглед на опасностите од пандемијата на ковид-19. Од македонска гледна точка, Светскиот ден за безбедност на...

Црквите биле центарот на македонскиот културен живот

Црквите и манастирите биле единствените јадра околу кои се групирало македонското христијанско население во 19 век. Црквите биле центарот и тежиштето на културно-народниот живот,...

Еден хот-дог може да ви го скрати животот за 36 минути!

Здравствените истражувачи од универзитетот „Мичиген“ откриле дека јадењето на еден хот-дог може да одземе 36 минути од вашиот живот. Во студијата, објавена во списанието...

Копенхаген и Торонто се најбезбедни градови за живот

„Економист интелиџенс јунит“ (ЕИУ), истражувачката и аналитичка дивизија од групацијата на „Економист“, го објави својот индекс на безбедни градови за 2021 година, со тоа...

Сунѓерите се можеби најстарата форма на живот во светот

Фосилни структури што потсетуваат на сунѓерите, откриени во северозападна Канада, кои живееле во океаните пред 890 милиони години, се можеби најстарата форма на живот...

Живот на над 40 степени

Она што најмногу во практика се покажува како проблематично во летниот период, кога земјата е зафатена од големи жештини, се колапсите од топлина кај...

Живот „на дијализа“ од речиси половина век

Нашиот соговорник, Стојче Цековски, кривопаланчанец по потекло, е херој што не се откажува од борбата и предизвиците со кои се соочува постојано. Прележал и...

Да им дадеме нов живот на реките

Реките главно се загадени како последица на антропогеното влијание, односно активностите на човекот, непрописното отстранување на цврстиот отпад, дивите депонии во нивната близина и...

Дали има живот пред смртта?

Денешниов текст ќе го почнам со зборовите на Цибра во „Тетовирани души“: „Иднината никако да дојде, минатото никако да си отиде, а ние овде...