Ознака: животен стандард

А знае ли некој колку чини сега една македонска турлитава?

Дали замрзнувањето на трговските маржи придонесе за спречување на дополнителниот пад на животниот стандард Купувачите веќе го загубија чекорот со секојдневното поскапување и споредување на...

Околу 28 отсто од Европејците не можат да си дозволат одмор

Околу 28 проценти од Европејците не можат да си дозволат една седмица одмор надвор од нивното место на живеење, а тој број се искачува...

До европскиот стандард за 60 години, а можеби ни тогаш

Економскиот раст изразен во проценти не е доволен показател за реалната состојба, која упатува на огромни разлики меѓу развиените земји и Македонија. Имено, БДП...

Со закон за стратегиски инвестиции ќе се спасува животниот стандард

Предлог-законот за стратегиски инвестиции, усогласен со директивите на Европската Унија, влегува во собраниска процедура со европско знаменце. Целта, според министерот за економија Крешник Бектеши,...

Париз, Хонг Конг и Сингапур се најскапи градови во светот

Најскапи градови во светот се Париз, Хонг Конг и Сингапур, кои на листата на весникот „Економист“ го делат првото место. Според трошоците за живеење во...

Зголемената минимална плата сѐ уште не дава позитивни ефекти

Со примена на соодветни фискални мерки, како даночни ослободувања и намалени придонеси, во иднина треба да се поттикнува зголемување на производството во претпријатијата, проследено...

Богати земји пријавуваат намалување на наталитет, посиромашните имаат бејби-бум

Светскиот наталитет е намален за половина од 1950 година, и постојат големи разлики според животниот стандард во одделни земји, се наведува во студија на...