13.8 C
Skopje
23.9.2021 - 23:32

Ознака: животен век

Животниот век се зголемува на 150 години

Во новата студија, тим научници се обидоа да утврдат колку можеме да живееме што е можно поприродно, благодарение на некаква комбинација на поволно однесување, поволни...

Евростат: Пандемијата од ковид-19 го скрати животниот век во повеќето земји...

Пандемијата од ковид-19 го прекина долгорочниот раст на очекуваното траење на животот, што во повеќето земји-членки на ЕУ е пократко отколку во претходната година,...

Живееме три години пократко поради загадениот воздух

Пандемијата на загадување на воздухот просечно го скратува животниот век за речиси три години и предизвикува 8,8 милиони прерана смрт годишно, велат германските научници. Отстранувањето...

Еуростат: Македонците со пократок животен век од жителите на ЕУ

Очекуваниот животен век на просечен граѓанин на Македонија е 75,4 години, што е за 5,6 години пократко од жителите на ЕУ кои во просек...

Која е горната граница на човековата долговечност?

Седумгодишното истражување, кое опфати 4.000 Италијанци, покажа дека стапката на смртност кај оние во длабока старост изнесува 105 години, за што, меѓу другите, потврда...