Ознака: живеење

Фали го градот, живеј на село

Атрактивноста на селските населби во последно време сѐ повеќе се зголемуваат, за што веројатно своја улога има и високата загаденост на воздухот во градовите,...

2022 – уште една година на опасно живеење

Ако се суди по почетокот на новата година, светот продолжува да се соочува со застрашувачка низа предизвици: пандемијата на ковид-19, која повторно се разгорува,...

Аферата со „бентлито“ е метафора на нашето живеење

Агресивноста, безобѕирноста и малограѓанштината како „реални вредности“ Првичните опсервации откриваат дека манифестацијата на „бентли-феномените“ е всушност малку подлабока општествена аномалија. Анализите ќе покажат дека демонстрациите...

Ќе се вратиме на мултигенерациско живеење во заедница

Како што поминува времето, станбениот простор во градовите сѐ повеќе се стеснува. Се стреми кон индивидуализација и флексибилност. Кои се ефектите од сето ова...

Непотизмот како стил на живеење и владеење

Притисокот на партиското членство и незадоволството, кое зовриваше од ден на ден во партијата, беа посилни од намерите на новата социјалдемократска власт за спроведување...

„Скопски грув“ ќе го направи Скoпје поубаво место за живеење

„Скопски грув“ е колектив на млади луѓе што има цел да внесе свежа енергија во културно-уметничкиот живот во Скопје „Скопски грув“ е колектив на млади...

Општините ќе мора да имаат инспектори за домување

Законот за домување не профункционира така како што беше замислено, па и натаму станарите во станбените згради се судираат со низа проблеми во заедничкото...